Saturday, February 18, 2006

Information: connecting people

Katarzis. Imádom. Nagyon. Gátszakadás, információ, nagy ugrás előre, miegymás. Szintlépés. Nyílt kártyák az én részemről, hamarosan várható további fejlemények, ezenkívül szeretem és kész.
Párkapcsolati hírműsorunkat olvashatták.

Elmegy a kedvenc tanárom a suliból. Megkönnyeztem. Fontos ember volt az életemben. Fontos, hogy ember volt, és nem tanár. És erre akkor jöttem rá, mikor bejelentette, hogy elmegy. Igaz, hogy 5* volt, ahogy tanított és mindig dicséretes voltam nála (magyar, naturally), mégis inkább emberként érdekelt mindig is, hiába mutatott olyan keveset abból, hogy ő azért elsősorban ember..
És most majd külön erőfeszítésbe fog kerülni, hogy tanuljak magyarból, ami a kedvenc tantárgyam, mert ezentúl magamért kell tanulnom, nem adják meg azt a könnyebbséget, hogy a tanár miatt tanulhatok. Huh. I kinda fear it.
Gyászrovatunkat olvashatták.

Viszont gyújtottam ma gyertyát, hálaadás gyanánt; és tegnap lett 70 éves a nagymamám és újra suliba jár majd a törött lábú barátom, holnaptól, amikor is csak délután megyek be, ha egyáltalán. És be fogom campelni magam Hozzá és postolok, most. Najó nem most. Kind of most. Whatever.

Kérdés: Rilkét vegyek, Andersent és Grimmet vegyek, vagy növényt vegyek, vagy öö.. keressem meg az olvasójegyem és húzzak el könyvtárba, nagyongyorsan? Mostanában Ibsent gyűröm. Hmm. Ritka az, hogy színdarabok úgy le tudnak kötni, mint a regények. De az Ibsen jellegű drámaírás már olyasvalami, ami emberi. Nem rímekben szavalnak a szereplők, és egy szereplő nem gonosz vagy jó, nem a királlyal van vagy ellene, hanem.. mint az életben. Mindenkinek saját vágyai vannak, furcsák/elfogadottak, és aztán a vágyak és emberek kerülnek egymás útjába, és lesz, ahogy lesz. Ezek a drámák már nem néznek engem hülyének, hanem feltételezik, hogy tudok gondolkozni, figyelek a részletekre, ismerem az embereket és oda tudom képzelni, amit nem rágnak a számba. Nincsenek lebutítva, sőt, néha épp az ellenkezője. Szóval tetszik.


Kutattam.
nátha: az orrnyálkahártya heveny vagy idült gyulladása; orrdugulással, fokozott savós, nyálkás, gennyes váladék képződésével, esetleg fejfájással és lázzal jár. A közönséges heveny náthát baktériumos vagy vírusfertőzés okozza. Az influenzás fertőzés kísérő jelensége. Kialakulásában az ún. meghűlésnek is szerepe lehet.

meghűlés, megfázás: a normális véreloszlás megváltozása a légutak nyálkahártyájában a hideg hatására. Ez kedvez a baktériumok és vírusok megtelepedésének és elszaporodásának, s ezáltal az orr, garat és légcső hurutos gyulladásának. A hideghatás által érintett bőr- vagy nyálkahártyarészleten az erek nemcsak helyileg, hanem reflexes távolhatásként a hideghatásnak közvetlenül ki nem tett helyeken, még a belső szervekben is kitágulhatnak vagy szűkölhetnek. A hurutos megbetegedéseket nem mindig megfázás váltja ki, hanem gyakran emberről emberre átterjedő vírusfertőzés (influenza); ez azonban szintén gyakoribb a hűvös, mint a meleg évszakban. A fertőzés következtében emelkedett hőmérsékletű ember hajlamos a meghűlésre, ill. kis hidegbehatásra is a fázás érzésével reagál, ha a fertőzés megzavarja a szervezet hőszabályozását. A meghűlés megelőzhető edzéssel, a hideg behatása utáni meleg fürdővel, lázcsillapító gyógyszerekkel, meleg italokkal, ágyban fekvéssel stb.

influenza: vírus által előidézett járványos fertőző betegség. Nagyon ragályos. Időnként súlyos, szinte az egész világot átfogó járványokat (pandémiákat) okoz. Ismert influenza-pandémia volt többek között az 1918-20 között ún. spanyol nátha és az 1957-ben fellépett ázsiai influenza. A beteg orr-torokváladéka és az abban levő kórokozók cseppfertőzéssel, esetleg használati tárgyak közvetítésével jutnak az egészséges ember légútjának nyálkahártyájára. Lappangási ideje 1-3 nap. Legfontosabb tünetei a hirtelen kezdet, láz, hurutos tünetek, fejfájás, végtag- és hátfájdalmak. Szövődményeit, amelyek között a leggyakoribb a tüdőgyulladás, nem vírusok, hanem különféle baktériumok (streptococcus, staphylococcus, pneumococcus stb.) okozzák. A tüdőgyulladással, esetleg idegrendszeri tünetekkel (ideggyulladás, agyvelőgyulladás) járó influenzát szokás szövődményes influenzának nevezni. Az influenza gyógyításának lényege a tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése.

No comments: