Sunday, December 23, 2007

Karácsonyi nihil, oroszlánszív

Most van a szokásos karácsonyi nihil. Majd jobb lesz, és ma amúgy is megyek és találkozom a fontos emberekkel. De amúgy meg.. minden becsomagolva, sütök, takarítok, és arra gondolok, hogy de jó lenne berúgni. Berúgok így is elégszer, de most majd rokonok lesznek, meg családi barátok, közben meg csak arra vágyom, hogy valakinek elmondhassam a karácsonyi nihil hangulatomat, és azt mondja, hogy: nem baj, ismerjük, majd elmúlik. Hát.. erre való a telefon, nem?

A nyálasságig érzelmes Kowalsky számokat hallgatok, meg Sound of silence-t, és újra és újra megnézem az Oroszlánkirályokat. Még mindig nem raktam össze teljesen a fejemben, mit is jelent nekem ez a történet. De valami miatt hihetetlenül sokat. Van benne végzet, családi sors, egyéniség, akit a külső körülmények irányítanak, olyan, akit a szíve, és olyan is, akit végső soron a béke és a szeretet, és aztán szerencsére ő győz, minden bosszúterv, száműzetés és konvenció ellenére, amik azt mondják: gyűlöld, mert már az őseink is gyűlölték egymást.
És hát a szerelem.. Meg a sorsok..
Annyira vicces, hogy életem legfontosabb történetét épp egy Disney rajzfilmben találom meg. Kicsit olyan ezeket a filmeket nézni, mint Dosztojevszkijt olvasni. Vagy mint a Keresztapát nézni, olyan egyénisége, saját élettörténete, végzete, működési elve van minden szereplőnek, és egymástól szinte teljesen függetlenül működnek ezek, noha kénytelenek néha találkozni.
Elmentünk tegnap Siófokra és egész úton ezen gondolkoztam De még mindig nincs kész bennem.

"Magasba tart a kéz, stoppolva élsz, nehéz
az út, amin egy idealista zsivány mindenre kész..
De nézd! Lehet, hogy feltűnik egy angyal, segít és eltűnik
Lehet, hogy soha nem jön már el, és egyedül maradok itt
Nyakamban tábla lóg, rajta hirdeti:
"A Mennyország az úti cél", remélem, arra visz
ez az út, amin ez a pokoli szél a szemembe
homokot ver
Remélem látom majd azért, hogy merre van a fel!
Mi lentről jövünk!

Nem állhat elém senki sem, ha velem vagy
Nem félek semmitől, senki nem árthat
Otthon vagyok a végtelen világban, hogy amit
ma elkezdtem, azt valahogy végig csináljam"

No comments: