Friday, June 09, 2006

Numero X

"Miért olyan fontos ez? A kor nem határozza meg az érettséget, és az idő nagyon relatív.. néha rohan, máskor mászik, mint egy csiga. Pontszámokból.. nem derül ki az intelligencia. A 150-es IQ nem feltétlenül takar értékes embert, és egyáltalán, mi az, hogy értékes? Milyen alapon használjuk ezt a szót emberre? Lehet-e az embert aranyban mérni? És kilóban? Miért mondod, hogy rossz, ha valakinek több kilója van a keleténél? Mi a kellete? Ettől még lehet arany szíve. És megint az arany. Minden hasonlatunkban ott lapul az érték. Mindent csak értékben mérünk. Teljesítményben. Időben. Boldoggá tesz a tízszámjegyű összeg a bankszámládon? Biztos, hogy elégedett vagy, ha 100-as melleid vannak? Ha 1000 cm3-s a choppered, 50 TB-os a vinyód, 600 000-et keresel, tuti tiéd a világ? Tuti tiéd a szeretet? Ha 8000 m magasra mászol vagy 8000 m mélyre merülsz, lehetsz rosszindulatú ember – attól még. Száguldj 300-zal a pályán, vagy repülj 15 km magasan, és bombázd a városokat a gépeddel, lesz nálad boldogabb ember. Lehet a faszidnak 25 centis farka, ha az unalomtól sóhajtozol és a szeretethiánytól sírsz mellette. Kinyomhatsz 500 fekvőt, lefekhetsz 1000 férfival, megalázhatsz 5000 vetélytársat, láthatsz millió filmet, olvashatsz ugyanannyi könyvet, lehet kitűnő a bizonyítványod, ismerhetsz rengeteg dalt és el is énekelheted őket több százezres közönség előtt.. Sőt, mindennek az ellentéte is igaz, felszedhetsz 200 kilót, megölhetsz egyszerre millió embert is, annyi iskolából rúgnak ki, ahányból akarod, és mégis, mégis..
Ajándékok százai sem egyenlők a szeretettel. Nem ezek a fontos dolgok. Nem ez az élet. Az élet nem az 1000 férfi, hanem A Férfi. Hidd el nekem, tapasztalatból mondom."

"Mint mindig, most is igazad van. Részben. De amit te gondolsz.. és állítasz.. azzal megbontod az én világom szilárd falait. Tudod, én máshogy látom ezt a világot. Ez a világ nem rideg. Nem ez az, ami, ha valami, az életet elrontja. Tudd meg, hogy ez a világ is szeretetből épül fel. Egy hitem van, és az a szeretet. Nézd meg jobban, nézd meg közelebbről vagy távolabbról, és látni fogod, hogy a számok is csak szeretet. A számok is Isten teremtményei. De ha megeshet, hogy nem isteni, hanem emberi alkotások, akkor is.. ugyanúgy joguk van létezni ebben a világban, mint az érzéseknek. A számok biztosítanak szilárd talajt a világ alapjainak. A számok értelmet adnak az üres tereknek azzal, hogy részletekre osztják őket, és így a beosztott hely jobban hasznosítható. A számok – takarékosak. Szeretem a számokat, mert a számok is szeretnek engem. A számok mindenkit szeretnek. Az én világomat nagy részben meghatározzák, és ez így van jól. Nem a legfontosabb dolgok, de soha nem is törtek erre a címre. Az emberek adnak nekik túl nagy hangsúlyt, és ez egyik félnek sem túl előnyös. De erről nem ők, mármint nem a számok tehetnek. Szeretem őket azért is, mert biztos határokat szabnak meg, na nem olyan lebonthatatlanul biztosakat, de segítenek, ha épp neki kell dőlnöm valaminek. Elválasztják egymástól a világom különböző részeit, ezért nem kell mindig mindent egyszerre látnom. Használhatom például az idő számait, az órákat, perceket, napokat..... éveket. Így sorbarendezhetem az emlékeimet. Nem zúdul rám minden egyszerre. Az idő egyébként is egy különleges szám. Talán a legkedvesebb számomra. Íme egy szám, amelyik gyógyít. A szeretet erejével (mint minden, ami gyógyításra képes). És a pénz, ez a sokszor mocskosnak nevezett szám, ez pedig katalizátor. Ha valaki nagyra vágyik, azt a pénz összeroppantja – ha valaki ellenáll és átlát rajta, ha valaki megérti és megszereti, megtanulja elengedni is, és a lelke fejlődik. Ha buknod kell, bukj – a pénz segíteni fog. Ha emelkedésre születtél, nos, a pénz az egyik leghasznosabb eszközöd. A világ egyik alapfogalma a pénz. Ugyanolyan relatív, mint az idő. Kinek mi a kevés, ki hogyan él át pár percet.. Persze, egyik sem tesz magától boldoggá, se a hosszú élet, se a gazdagság.
Ezek is üres frázisok, már jópár sor óta, ha nem tölti meg őket.. na mi? :) Szeretet. Természetesen. Szeretem a számokat, és tudom, hogy ez helyes, nem pedig bűn, mert ha igaz, miért ne tudnám? És ha tudom, miért ne mondanám. Nem szabad alábecsülni a fogaskerék egy fogát sem, mert az egy is szám, és ez az egy ádázul harcol a jogaiért. Egy fogaskerék hiánya százezer poklot szülhet. Higgy a szeretetben!"

No comments: