Friday, August 15, 2008

Pörgés

Elkezdtem intenzíven németül tanulni. Elhatároztam, hogy felsőfokú német nyelvvizsgám lesz (persze előtte középfokú), úgyhogy el is kezdem egy ELTÉ-s nyelvvizsga-felkészítő tanfolyammal. Fél évre ki van húzva, ami pont elég kevés ahhoz, hogy ha van fontosabb dolgom, akkor ne haljak meg a némettanulás miatt, de pont elég gyakori, ahhoz hogy mindig ébren tartsa a témát. Gyakorlati óra, úgyhogy be kell rá járni. Igaz, hogy a Rigó utca nyelvvizsgájára készít fel, én pedig Goethét akarok letenni (ez teljesíti azt a három feltételt, hogy 1. államilag elismert legyen, 2. nemzetközileg elismert legyen, 3. lehessen belőle Magyarországon felsőfokú nyelvvizsgát letenni).
Egyelőre bevágtam egy tankönyv szókincsét, amit viszont folyamatosan ismételni kell, mert használni egyelőre nincs alkalmam, és az lenne a legjobb rögzítési mód. Elkezdtem butított történeteket fordítani, és közben szótárazok. Valamint olvasom a nyelvtant is. (Az ELTÉ-s, középfokra felkészítő kurzus előfeltétele 2 tankönyv teljes szókincse és nyelvtani anyaga.. Még jó, hogy azokból tanultam középiskolában is.) Most még sokat segítene néhány, nem túl bonyolult film német szinkronnal, esetleg (de nem feltétlenül) angol vagy magyar felirattal. Néhány vígjáték, vagy akciófilm. (Szerintetek a Terminátor filmekben Arnold Schwarzenegger német szinkronhangja Arnold Schwarzenegger?)

Szóval van egy ilyen projekt.

Aztán: rá kellett jönnöm, hogy eszméletlenül érdekel az emberi agy. A működése, a funkciója, hogy mit csinál, miért csinálja és pontosan hogyan csinálja. Hogyan lehet visszakövetni az evolúciós fejlődést rajta. Mi a különbség a férfi-női és a jobbkezes-balkezes agy között, mik is azok az agyhullámok, és pontosan milyen műszerek állnak napjainkban fejlesztés alatt, amikkel fel lehet térképezni az agyat. Mik az egyes agyterületek funkciói, és miért van az, hogy egyes részei teljesen szétroncsolódhatnak anélkül, hogy az embernek különösebb problémái lennének, más részeit pedig elég csak piszkálni, és végleges sérülések keletkeznek.. Hogyan hatnak a különböző drogok az agyra? Igaz-e, hogy a pszichedelikus szerek új idegpályákat nyitnak meg, amik aztán az ember élete végéig működnek, és ennek köszönhető pl. az újjászületés élménye az LSD-nél? Mik is valójában a mentális reprezentációk, amikről annyit tanulok, és hogyan képeződnek le fizikai szinten? Lehet-e az agyat nem fizikai módszerekkel befolyásolni? Mi a szerepe a gondolkodásban és az érzelmekben, melyik van előbb, és melyik befolyásolja a másikat? Mi a tudatosságunk? Tényleg epifenomén, esetleg az evolúció hozta létre, vagy egy mutáció, vagy szándékos fejlesztés? Tényleg van a sejteknek, így az idegsejteknek is, emlékezetük és intelligenciájuk, ahogy a kvantumfizika is egyre inkább efelé mutat?

(sóhaj) Asszem kutató leszek. Vagy az is. Pszichológus-agykutató :) Talán segít ebben majd a szakkollégium.

Valamint mindenkinek ajánlom a The Secret című filmet. Olyannyira, hogy bárkinek szívesen elküldöm vagy odaadom, mert tényleg érdemes megnézni. Igazából arról szól, hogy mi az Univerzum legnagyobb törvénye, és hogy akik ezt ismerik, hogyan tudják úgy alkalmazni, hogy mindent megkapjanak, amit akarnak. Szerelmet, boldogságot, pénzt, izgalmas életet, egészséget, társakat, vidámságot.. Mindent.
Persze, mint minden, ez is a gondolkodásmódnál kezdődik. De ez nem egy üzleti tanácsadó film vagy ilyesmi, inkább spirituális. Nekem nagyon tetszik, és egyelőre tesztelem. Ha működik, akkor meg tanítani és terjeszteni kezdem mindenhol :)

Hát ez van most velem, meg az, hogy ultraszerelmes vagyok, egy ultrajópasiba, akivel ultrajó minden, FŐLEG minden. Egyszerűen kerek az egész. Minden szinten egy hullámhosszon vagyunk, és minden szinten kommunikál minden egyes sejtünk, és nagyon érezzük egymást. Úgyhogy sugárzás van, mint az uránbányában. Ámen.

1 comment:

Gizdalord said...

:) Happy Hyppo

Az agykutatós résszel kapcsolatban annyit, hogy érdekes téma lehet, de remélem, hogy nem fogsz túlságosan beleesni abba a részébe, hogy ami nem kézzel foghatóan bizonyítható az nem is létezik (tipikus scientist sztereótípia)

A Love részéhez, meg annyit, hogy érdekes, hogy ilyen gyorsan sikerült megszüntetni a magányt. Fuel the fire.

Tényleg lehet érezni az íráson a sok + + + jelecskét ^^